Barszcz Sosnowskiego w Polsce pojawił się w latach 80. Początkowo miał służyć jako roślina pastewna czyli do karmienia bydła. Niestety jak się później okazało roślina była trująca i niebezpieczna.
Co roku, w wakacje jak bumerang wraca do nas problem związany z barszczem Sosnowskiego. Jest to naprawdę niebezpieczna rośliną, którą łato się poparzymy. Po czym poznamy, że mamy z nią do czynienia? Ma ponad 3 metry wysokości i fioletowe plamki na łodydze!
Barszcz wytwarza furanokumaryny. Są to substancje chemiczne, które są groźne dla człowieka. Wszystkie barszcze kaukaskie wydzielają tę samą substancje.
Barszcze kaukaskie występują najczęściej przy rzekach. A że zbliżają się wakacje i wiele osób decyduje się na wypoczynek nad brzegiem rzeki, warto wiedzieć jak taka roślina wygląda aby uniknąć niepotrzebnego skrócenia urlopu.