Żółta strefa to także utrudnienie dla właścicieli knajp, ci od soboty mogą przyjmować tylko 1 gościa na 4 metry kwadratowe powierzchni lokalu, to wiąże się ze zmniejszeniem liczby stolików, co z kolei wiąże się z mniejszymi zarobkami
Myślę, że zdecydowanie mniejsze zarobki będą odczuwalne. Już część z zaplanowanych wcześniej rezerwacji została odwołana, nie rejestrujemy nowych rezerwacji. Największe urodzinowe czy imieninowe rezerwacje także są odwoływane ze względu na troskę i bezpieczeństwo naszych gości i naszej załogi.
Mówi Filip Jankowski właściciel restauracji. Dodatkowym utrudnieniem jest obowiązek pracy w maseczkach, gdzie w gastronomii pracuje się przy wysokich temperaturach
Praca w maskach jest uciążliwa. Kilkanaście godzin spędzonych w ruchu z zasłoniętymi ustami i nosem można porównać do spania całej nocy z poduszką na twarzy. Wiele urządzeń emituje bardzo dużo ciepła więc nie jest to dla nas komfortowe.
Jeśli nasze województwo trafi do czerwonej strefy zamienią się także godziny pracy lokali gastronomicznych.